Α-περιοδικό Φαινόμενο!

Η λάσπη (η) κυκλοφόρησε σε 27 αντίτυπα το 1995 και αναρτάται στο διαδίκτυο από το 1996.

Η κανονική ιστοσελίδα www.laspi.gr τελεί υπό ανανέωση. Το παρόν ιστολόγιο laspii.blogspot.com φιλοξενεί προσωρινά υλικό της λάσπης (της).

Ο Μανώλης Λαμπράκης ήταν ο πρώτος ηλεκτρονικός αρχισυντάκτης της λάσπης (της) και μέλος της αρχικής ομάδας μαζί με τους Γιάννη (Yanko) Δημητρόπουλο και Αλέξανδρο (Zakman) Ζάκκα. Οι δύο τελευταίοι συνεχίζουν από κοινού με τον Θεόφιλο (Βολταίρο) Παπαδόπουλο ως αρχισυντάκτες. Σημαντική η διαχρονική συμβολή τακτικών συνεργατών όπως ο Μάνος (Hero) Ρούδας, ο Κώστας (Gass) Χαρβάτης και ο BKJ, καθώς και πολλών ακόμη έκτακτων.

Το καλοκαίρι του 2002 το παιχνίδι Τρομο-Πάκμαν της λάσπης (της), εμπνευσμένο από την εξάρθρωση της 17Ν, έγινε διάσημο στο πανελλήνιο. Πολλά κείμενα και παιχνίδια της λάσπης (της) έχουν αναδημοσιευτεί σε ιστοσελίδες ή μαζικά email. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή μας έχετε διαβάσει ή παίξει χωρίς να το γνωρίζετε!

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Το νέο ευρωπαϊκό χαρτονόμισμα και τι είχε γράψει η "λάσπη (η)" το 2005

Θα προσέξατε ότι τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ΕΥΡΩ αναγράφουν πλέον την ονομασία της νομισματικής μονάδας και στα τρία αλφάβητα της ηπείρου μας.

Πριν από 8 χρόνια είχαμε δημοσιεύσει ένα σχετικό άρθρο, με άλλη βέβαια αφορμή...
 
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΛΛΙΚΗ 

Η πολιτική ηγεσία και ο τύπος μάς ενημέρωσαν ότι η γειτονική Φυρόμ αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα. Για να μην κατηγορηθούμε λοιπόν για αντισυνταγματικότητα (δεν είναι να μπλέκεις με εισαγγελείς τέτοιες μέρες...) θα αποκαλούμε και εμείς (ομολογουμένως με πόνο ψυχής) τη γείτονα χώρα «Μακεδονία», για τα επόμενα 35 χρόνια, μετά την πάροδο των οποίων αναμένεται ότι θα έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία.

Γιατί όμως 35 χρόνια; Η εξήγηση παρακάτω...

Ανακούφιση προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ιδίως στην περιοχή της Φρανκφούρτης, η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την άσκηση βέτο εναντίον της εισόδου της (με το συμπάθιο) Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεν θα λυθεί το θέμα του Ονόματος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αυξημένη πιθανότητα αναβολής της ένταξης στην ΕΕ, και μετέπειτα υιοθέτησης του Ευρώ, από μία χώρα όπως η (φτου κακά) Μακεδονία, που χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με προσάρτημα της συνθήκης του Μάαστριχτ, που επικυρώθηκε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Έσσεν, τα χαρτονομίσματα του Ευρώ πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν την ονομασία του νομίσματος σε όλες τις επίσημες εθνικές γλώσσες της Ευρώπης. Διαφορετικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΑ.

Οι σχεδιαστές των χαρτονομισμάτων θεώρησαν ως δεδομένο ότι θα αρκούσε η αναφορά σε δύο μόνο αλφάβητα, το λατινικό και το ελληνικό. Ενδεχομένως να μην τους μίλησε κανείς για τη διεύρυνση. Ή να τους παραμύθιασαν ότι αυτή δεν θα συμπεριλάβει χώρες που χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο «διότι δεν θα το επιτρέψει ποτέ ο Πάπας». Ή να μην γνώριζαν καν, τόσο οι ίδιοι όσο και εκείνοι που επέβλεπαν τη δουλειά τους, ότι υπάρχει κυριλλικό αλφάβητο...

Κανείς δεν γνωρίζει πότε ανακαλύφθηκε η «πατάτα». Το βέβαιο είναι ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος να επαληθευθεί ένα εφιαλτικό σενάριο: Να χρειαστεί να αποσυρθούν όλα τα κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα Ευρώ και να αντικατασταθούν από νέα που θα συμπεριλάμβαναν και τα τρία αλφάβητα.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαπίστωσαν ότι μία μόνο λύση υπήρχε για να αποτραπεί το ενδεχόμενο της απόσυρσης. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την αλλαγή του κυριλλικού αλφαβήτου στις χώρες που ακόμη το χρησιμοποιούν και που υπάρχει πιθανότητα να μπουν στην Ένωση τα επόμενα 35 χρόνια (στο τέλος των οποίων η, πάντα φειδωλή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τοποθετούσε την έκδοση νέων χαρτονομισμάτων).

Οι χώρες αυτές είναι η η ακατονόμαστη γείτων και η (επίσης γείτων αλλά με όνομα) Βουλγαρία. (Η Σερβία/Μαυροβούνιο και οι χώρες της τέως ΕΣΣΔ θα περιμένουν μέχρι τις καλένδες. Και πολύ τους είναι που συνορεύουν μαζί μας!)

Ειδικοί απεσταλμένοι της Τράπεζας διερεύνησαν με άκρα μυστικότητα τις διαθέσεις των γειτόνων μας για πιθανή αλλαγή του αλφαβήτου τους. Διαπίστωσαν ότι:
  • Οι βούλγαροι έχουν δεχτεί στην πρόσφατη ιστορία τους ασυγκρίτως πιο δυσμενή γεγονότα, όπως η φυγή του αρσιβαρίστα Σουλεϊμάνογλου και η επιστροφή του τέως βασιλιά Συμεών ως πρωθυπουργού. Οι ειδικοί της Τράπεζας εκτιμούν ότι η βουλγαρική κοινή γνώμη δεν θα κάνει φασαρία για ένα αλφάβητο. Όλα θα γίνουν αθόρυβα έως το 2007.
  • Οι έτεροι γείτονες (εύκολο είναι να τους πεις μακεδόνες;), αντίθετα, θεωρούν ότι το αλφάβητο είναι κατά κάποιο τρόπο «δικό τους», καθώς εφευρέτες του ήταν οι Κύριλλος και Μεθόδιος από τη «μακεδονική πόλη Σόλουν» (Θεσσαλονίκη). «Θα τρίζουν τα κόκκαλα του τσάρου Σαμουήλ αν καταργηθεί το αλφάβητό μας. Ούτε ο Τίτο δεν τόλμησε να το κάνει», υποστηρίζει μοναστηριώτης συνομιλητής μας.

Μπροστά σ’'αυτό το αδιέξοδο, ήρθε η αμερικανική αναγνώριση της (ωχ!) Μακεδονίας και απομάκρυνε σημαντικά το ενδεχόμενο εισόδου της στην ΕΕ, καθώς
(1) η Ελλάδα απείλησε ότι θα βάλει βέτο στην ένταξη αν δε λυθεί το θέμα του ονόματος,
(2) για λόγους εσωτερικού πολιτικού κόστους, οι κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων δύσκολα θα βρουν συμβιβαστική λύση στα επόμενα 35 χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή, που πολλοί τη θεωρούν δυσάρεστη, αποδεικνύεται απίστευτα βολική για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που δε θα χρειαστεί να ξανατυπώσει τα Ευρώ της. Τόσο βολική, που κάποιοι πιστεύουν ότι όλο και κάποια συνεννόηση υπήρξε μεταξύ Φρανκφούρτης και Ουάσιγκτον...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου