Α-περιοδικό Φαινόμενο!

Η λάσπη (η) κυκλοφόρησε σε 27 αντίτυπα το 1995 και αναρτάται στο διαδίκτυο από το 1996.

Η κανονική ιστοσελίδα www.laspi.gr τελεί υπό ανανέωση. Το παρόν ιστολόγιο laspii.blogspot.com φιλοξενεί προσωρινά υλικό της λάσπης (της).

Ο Μανώλης Λαμπράκης ήταν ο πρώτος ηλεκτρονικός αρχισυντάκτης της λάσπης (της) και μέλος της αρχικής ομάδας μαζί με τους Γιάννη (Yanko) Δημητρόπουλο και Αλέξανδρο (Zakman) Ζάκκα. Οι δύο τελευταίοι συνεχίζουν από κοινού με τον Θεόφιλο (Βολταίρο) Παπαδόπουλο ως αρχισυντάκτες. Σημαντική η διαχρονική συμβολή τακτικών συνεργατών όπως ο Μάνος (Hero) Ρούδας, ο Κώστας (Gass) Χαρβάτης και ο BKJ, καθώς και πολλών ακόμη έκτακτων.

Το καλοκαίρι του 2002 το παιχνίδι Τρομο-Πάκμαν της λάσπης (της), εμπνευσμένο από την εξάρθρωση της 17Ν, έγινε διάσημο στο πανελλήνιο. Πολλά κείμενα και παιχνίδια της λάσπης (της) έχουν αναδημοσιευτεί σε ιστοσελίδες ή μαζικά email. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή μας έχετε διαβάσει ή παίξει χωρίς να το γνωρίζετε!

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο Εργολαβισμός


Εγκαινιάζουμε την στήλη της Οικολογίας με ένα αφιέρωμα σε εκείνο το κοινωνικό, φιλοσοφικό, πολιτιστικό και οικονομικό ρεύμα που κατόρθωσε να μετατρέψει την Ελλάδα, μια χώρα με ελάχιστη βαρειά βιομηχανία, σε μία από τις πλέον προβληματικές από περιβαλλοντικής πλευράς περιοχές της ευρωπαϊκές ηπείρου. Και αναφερόμαστε φυσικά στον εργολαβισμό.
ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΔΩ (δηλ. αλλού)
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κλασική ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα έχει να επιδείξει κατά το πλείστον κομψοτεχνήματα της αρχιτεκτονικής (βλ. Παρθενώνα). Μετά όμως από την επικράτηση του χριστιανισμού, στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης συμπεριελήφθησαν, και όπως φαίνεται συγκίνησαν, οι μνήμες από τον γιγαντιαίο πλην ημιτελή Πύργο της Βαβέλ. 
ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΙΣΜΟΥ

Στην εποχή ξυπνήματος της ανθρώπινης φιλοδοξίας που ακολούθησε την βιομηχανική επανάσταση, εμφανίστηκαν οι πρώτοι μεγάλοι οραματιστές, όπως ο Λε Κορμπυζιέ, που όχι μόνο εμπνεύστηκαν από τα περασμένα μεγαλεία αλλά και απετέλεσαν οι ίδιοι έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές, συμβάλλοντας στο να γίνει το "κτίζειν" λόγος ύπαρξης για πολλούς ανθρώπους του 20ου αιώνα.
Ο ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΣΜΟΣ
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες του κόσμου όπου, λίγο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο υπαρκτός εργολαβισμός αναγορεύθηκε σε ημιεπίσημη ιδεολογία του κράτους. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η κυρίαρχη παρουσία στα πολιτικά πράγματα της γνωστής οικογένειας από την κωμόπολη που παλιά ήταν γνωστή ως Κιούπ-Κιόι. Ο υπαρκτός εργολαβισμός άλλαξε εκ βάθρων την φυσιογνωμία μιας ολόκληρης χώρας και η επίδρασή του μπορεί να συγκριθεί, παρά τις έντονες ιδεολογικές διαφορές τους, μόνο με αυτή του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ο ΕΡΓΟΛΑΒΙΣΜΟΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ (ας πούμε)

Οι κοινωνικές συνθήκες πολλών χωρών, κυρίως στην Ασία και την Λατινική Αμερική, έδωσαν πρόσφορο έδαφος για την διάδοση του εργολαβισμού, πολλές φορές με εντυπωσιακά δείγματα γραφής, όπως στην Κουάλα Λούμπουρ.
Ο ΕΡΓΟΛΑΒΙΣΜΟΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ
Η Δυτική Ευρώπη, μετά από ωριμότερες σκέψεις αλλά και σθεναρότερες αντιδράσεις από αυτές της Ελλάδας, εφάρμοσε ένα κράμα ανάμεσα στον εργολαβισμό και την διατήρηση της παλιάς αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Αυτό ονομάστηκε αρχιτεκτονικός εργολαβισμός (κατ' αναλογίαν προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό) και άρχισε να αποκτά οπαδούς και στην Ελλάδα μετά το 1980. Λίγο αργότερα, με αφορμή την διαπίστωση ότι υπάρχει ανεπάρκεια σε υποδομές, στην Ελλάδα άνθησε και ο μεγαλοεργολαβισμός, που πήρε το όνομά του από τα "μεγάλα έργα" της δεκαετίας του 1990 (και του 2000, και...). 

Η ΜΟΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΙΣΜΟΥ
Εκτός από τα συμπαθέστατα οχήματα και λοιπά επαγγελματικά εργαλεία, αξίζει να αναφερθούν και οι μοναδικές ενδυματολογικές συνήθειες (λάσπη στα ρούχα και τα παπούτσια, πέτσινο μπουφάν, πουλόβερ με "V", καρώ πουκάμισα κ.λπ.).


ΕΡΓΟΛΑΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Αν το παιδάκι σας μια ωραία μέρα σας ρωτήσει "τι είναι ο εργολαβισμός;", εσείς δεν χρειάζεται να προβληματιστείτε για το τι απάντηση θα του δώσετε. Αρκεί να βάλετε στο βίντεο μια κασέτα από την παιδική τηλεοπτική σειρά Μπόμπ ο Μάστορας, η οποία είναι ειδικά προσεγμένη για να μεταδώσει τα μηνύματα του εργολαβισμού στον τρυφερό ψυχικό κόσμο του παιδιού.
Προσεχώς:
  • Η μεταφυσική πτυχή του εργολαβισμού: Το απόκρυφο νόημα του τραγουδιού Της Άρτας το Γιοφύρι
  • Το γλωσσάρι του εργολαβισμού: Τι εννοεί ένας εργολάβος όταν λέει ότι το σπίτι έιναι έτοιμο σε beta version (προφέρεται "μπετά βερσιών")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου