Α-περιοδικό Φαινόμενο!

Η λάσπη (η) κυκλοφόρησε σε 27 αντίτυπα το 1995 και αναρτάται στο διαδίκτυο από το 1996.

Η κανονική ιστοσελίδα www.laspi.gr τελεί υπό ανανέωση. Το παρόν ιστολόγιο laspii.blogspot.com φιλοξενεί προσωρινά υλικό της λάσπης (της).

Ο Μανώλης Λαμπράκης ήταν ο πρώτος ηλεκτρονικός αρχισυντάκτης της λάσπης (της) και μέλος της αρχικής ομάδας μαζί με τους Γιάννη (Yanko) Δημητρόπουλο και Αλέξανδρο (Zakman) Ζάκκα. Οι δύο τελευταίοι συνεχίζουν από κοινού με τον Θεόφιλο (Βολταίρο) Παπαδόπουλο ως αρχισυντάκτες. Σημαντική η διαχρονική συμβολή τακτικών συνεργατών όπως ο Μάνος (Hero) Ρούδας, ο Κώστας (Gass) Χαρβάτης και ο BKJ, καθώς και πολλών ακόμη έκτακτων.

Το καλοκαίρι του 2002 το παιχνίδι Τρομο-Πάκμαν της λάσπης (της), εμπνευσμένο από την εξάρθρωση της 17Ν, έγινε διάσημο στο πανελλήνιο. Πολλά κείμενα και παιχνίδια της λάσπης (της) έχουν αναδημοσιευτεί σε ιστοσελίδες ή μαζικά email. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή μας έχετε διαβάσει ή παίξει χωρίς να το γνωρίζετε!

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

RETROVISION


Η ποιότητα του άσματος που θα μας εκπροσωπήσει το 2010 είναι, ευτυχώς, καταλυτικά χαμηλή κι έτσι είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Γερουλάνος δεν θα μπει στον πειρασμό (εκτός αν ο λυρικός Αλκαίος κάνει το θαύμα) να καυχηθεί για το υψηλό μας επίπεδο, όπως έκανε ο κ. Σιούφας στη χρυσή του εποχή. 

Για να θυμηθούμε κάποια από τα περασμένα μας μεγαλεία, παρουσιάζουμε εδώ όλα τα σχετικά άρθρα της αρχικής λάσπης (της). 


2002 

ΣΤΟ ΝΗΜΑ ΕΧΑΣΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ

Στη μεγάλη ευρωπαϊκή αναμέτρηση που διεξάγεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των Ευρωπαίων, το μεγάλο φαβορί, ο Μιχάλης μας, έχασε στο νήμα.

Δεν πειράζει,σημασία έχει η συμμετοχή

...αλλά και η νίκη!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUROVISION
Φίλοι μας, συναισθανόμενοι το μέγεθος της πικρίας από τον ά-δ-ι-κ-ο καταποντισμό της τραγουδάρας μας η Λάσπη (η) συνήλθε εκτάκτως χτες, μετά από την σχετική μπιροποσία και πιτσοφαγία και απεφάνθη τα εξής:



Αφού όλες οι χώρες συμμετέχουν με αγγλικό στίχο, θα πρέπει τα αγγλικά που ακούμε να έχουν και μία ποιότητα. Προτείνουμε λοιπόν οι τραγουδιστές να είναι κάτοχοι Proficiency (τουλάχιστον με Β), η νά'χουν συγκεντρώσει στο TOEFL πάνω από 600 μόρια! Έτσι θα περιοριστούν σημαντικά οι αγγλικοί στίχοι και θα ξαναποχτήσουν τα τραγούδια το εθνικό τους χρώμα... Άσε που αν πέσουν με τα μούτρα στο διάβασμα οι τραγουδιστές, μπορεί και να παρατήσουν το τραγούδι και να ασχοληθούν με την διδασκαλία, απαλλάσσοντάς μας από την παρουσία τους....
Προκειμένου να διατηρηθεί η εθνική ταυτότητα των υποψηφίων τραγουδιών, θα πρέπει να θεσπιστεί νόμος ανάλογος με του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ... Δηλ, μάξιμουμ αριθμός ξένων για κάθε συμμετοχή 2 άτομα! Πού ακούστηκαν μαύρες σουηδέζες... Και επίσης δικαίωμα 3 αλλαγών πριν ή και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Εφόσον στον διαγωνισμό ήκιστα παίζει ρόλο η πιότητα των τραγουδιών, αλλά αυτό που μετράει είναι ο εντυπωσιασμός, προτείνεται κάθε χώρα να συμμετέχει με ό,τι νομίζει (από τραγούδι μέχρι χορογραφία κι από ακροβατικά μέχρι παντομίμα...). Στοχεύοντας στον εντυπωσιασμό, πιστεύουμε ότι μπορεί να προκύψουν αξέχαστες βραδιές και να σταματήσουν αυτά τα στημένα παραγκίστικα χάπενειν (happenings)...
Χρειάζεται να ενθαρρυνθούν οι απανταχού ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ώστε να «ψηθούν» να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στους transexual, που γοητεύουν εξόχως την Ευρώπη...
Προτείνεται ο διοικητικός διαχωρισμός της χώρας και η μερική αυτονομία των διαμερισμάτων της. Έτσι ώστε να μπορούν συμμετάσχουν με ξεχωριστή συμμετοχή η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική κλπ, κατά το πρότυπο των πρώην χωρών της ΕΣΣΔ. Π.χ.

ΨΗΦΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  1. Κύπρος
  2. Γροιλανδία
  3. Δονούσες
  4. Αράχωβα
  5. Αμερική ...ευχαριστώ
  6. Θράκη
  7. Χαλκιδική
  8. Πελοπόννησος
  9. Ρέντη
  10. Αγ.Θεόδωροι

Εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της γκετοποίησης του διαγωνισμού,
είναι η διεξαγωγή του σε ομίλους. Π.χ.
  • Α'ΟΜΙΛΟΣ (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισραήλ κλπ)
  • Β'ΟΜΙΛΟΣ (Ηνωμ.Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ κλπ)
  • Γ'ΟΜΙΛΟΣ (Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Εσθονία, Λετονία, Ισραήλ κλπ)
  • Δ'ΟΜΙΛΟΣ (Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούγο, Ισραήλ κλπ)
  • Ε'ΟΜΙΛΟΣ (Τουρκία, Κροατία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισραήλ)
  • ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ (Ισραήλ)
  • Ζ' ΟΜΙΛΟΣ (κλπ, Ισραήλ)
Αφού λοιπόν θα διεξάγεται κατά ομίλους αρχικά ο διαγωνισμός, θα προκύπτουν εκείνα τα τραγούδια που θα προχωρούν στην δεύτερη φάση (τα 2 πρώτα κάθε ομίλου). Τα 14 τώρα τραγούδια θα διαγωνίζονται όπως ξέρουμε σήμερα, με την επισήμανση ότι το Ισραήλ θα έχει και 5 κανονάκια. Δηλ, αν δεν προκριθεί στην αρχή, ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται, μέχρι να εξαντλήσει όλες τις ζωές του, κάτι που πρακτικά θα είναι αδύνατον, αφού θα έχουν εξαντληθεί πρώτοι οι συμμετέχοντες...

Τέλος στα πλαίσια του δικαιώματος που μας παρέχεται να χρησιμοποιήσουμε αγγλικό στίχο, θεωρούμε πως ο μόνος τραγουδιστής που μπορεί να μας δώσει την πρωτιά στον διαγωνισμό είναι ο... ...
JOHNY LOGAN
Nαι! Ο τραγουδιστής των τίτλων, που έχει απεριόριστη εμπειρία και επάρκεια στα Αγγλικά!!
Ο Μπάγιεβιτς της Γιουροβίζιον,
ο Σπίλμπεργκ του διαγωνισμού,
ο Γκαγκάριν των Ευρωτραγουδιών...
Ελπίζουμε οι ιθύνοντες να τα σκεφτούν αυτά σοβαρά και να πράξουν αναλόγως!

2003

Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ο διαγωνισμός της Ευρωβύζιον [ξένη λέξη είναι, όπως θέλουμε τη γράφουμε!] του έτους 2003 αποτελεί μια μεγάλη εθνική καταστροφή.






Winner takes it all :(
Η τραγουδίστρια που επελέγη να μας εκπροσωπήσει έφερε το βαρύτιμο όνομα Μαντώ, όπως και η ηρωίδα Μαυρογένους της ελληνικής εθνεγερσίας. Δυστυχώς η καλλιτέχνις δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος όχι μόνο του ηρωικού της ονόματος, αλλά ούτε και της καταγωγής της: λέγεται Σταματ[ελ]οπούλου και προφανώς είναι απόγονος του Νικήτα Σταματελόπουλου, του γνωστού Νικηταρά ή Τουρκοφάγου.

Τρίζουν τα κόκκαλα...
Η κυρία Σταματ[ελ]οπούλου έχασε. Και δυστυχώς όχι με διαφορά ...στήθους. Ανεξάρτητα από το ποιο μέρος του σώματος έβλεπαν οι τηλεθεατές, η Μαντώ είδε (με τα κυάλια!) την πλάτη της ομότεχνής της από την Τουρκία. Την οποία μάλιστα η εκπρόσωπός μας είχε βοηθήσει στα πρώτα της βήματα. Αυτά έχει η ζωή.
Ακολουθώντας την τακτική του σκωτσέζικου ντους, οι περισσότεροι ευρωπαίοι (ημών συμπεριλαμβανομένων) αποφάσισαν να χρυσώσουν το χάπι στην Τουρκία. Πριν λίγο καιρό ανέβαλαν για τις καλένδες την ένταξη του "γίγαντα της ανατολικής Μεσογείου" στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, για να του τη σπάσουν ακόμη περισσότερο, δέχτηκαν χώρες μινιατούρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα (στην επόμενη διεύρυνση φημολογείται ότι θα μπει μέχρι και το Λιχτενστάιν). Λίγο από τύψεις και ενοχές, λίγο από διάθεση εξευμενισμού, κάθε χώρα ένιωθε "υποχρεωμένη" να δώσει κάποιους βαθμούς ή ακόμη και το δωδεκάρι στην Τουρκία.
Θα θέλαμε εδώ να στηλιτεύσουμε τη στάση της ελληνικής επιτροπής. Οι βαθμοί που έδωσε η Ελλάδα στην Τουρκία ήταν καθοριστικοί για τη νίκη της τελευταίας. Το χειρότερο όμως δεν είναι η νίκη των Τούρκων, ούτε το ότι η ελληνική συμμετοχή για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών. Ο εφιάλτης είναι το γεγονός ότι η Τουρκία θα είναι η διοργανώτρια του επόμενου διαγωνισμού.
ΠΡΩΤΟΝ διότι οι γείτονες θα επιδιώξουν να κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι συνεχώς στραμμένα επάνω στην Ελλάδα λόγω Ολυμπιάδας.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ διότι αν διοργανώσουν έναν επιτυχημένο διαγωνισμό (πράγμα σίγουρο, διότι θα "σκιστούν"), την ώρα που εμείς ακόμη θα αγκομαχούμε να ολοκληρώσουμε την ολυμπιακή προετοιμασία (με αβέβαια έκβαση), είναι πολύ πιθανό η ΔΟΕ να αποφασίσει την τελευταία στιγμή την διεξαγωγή των Αγώνων στην Τουρκία.
Και ΤΡΙΤΟΝ (και φαρμακερόν) διότι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου διαγωνισμού είναι η αποφράς επέτειος της 29ης Μαϊου. Καθότι πέφτει και Σάββατο. Φανταστείτε, 551 χρόνια μετά την Αλωση της Πόλης, ολόκληρη η Ευρώπη να καλείται να γιορτάσει στον Βόσπορο...
Ως Ελληνες έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να βρούμε μια κατάλληλη πρόφαση για να αποφύγουμε τη συμμετοχή μας. Η δεύτερη είναι να "κατεβάσουμε" μια ανεπανάληπτη συμμετοχή, η οποία θα σαρώσει και έτσι θα πάρουμε, όχι την Πόλη βέβαια, αλλά μια μικρή και γλυκειά εκδίκηση. Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε τρόπο να περισώσουμε την τσαλακωμένη μας τιμή...

"Και του χρόνου";

2004

Sakis! Sakis! Sakis!
Ο Βύζας, το Βυζάντιο και η Eurovision
Πριν ακόμη γεννηθεί ο Σάκης Ρουβάς (1972) μεσουρανούσε ήδη ένα μεγάλο αστέρι των ελληνικών γηπέδων:
Ο Σάκης Κουβάς!
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είναι ίσως ο μόνος θρυλικός ποδοσφαιριστής του Βύζαντα Μεγάρων, ο βασικός συντελεστής των μεγάλων διακρίσεων της ομάδας (άνοδος στην Α' Εθνική μεταξύ 1966-1970).
Ο παλιός και ο νέος Σάκης έχουν κι άλλα κοινά σημεία, πέρα από τα παρόμοια ονοματεπώνυμα.
Πρώτον:
Ο Κουβάς έπαιξε στον Βύζαντα. Ο αρχαίος Βύζας ήταν ο ιδρυτής του Βυζαντίου, της μετέπειτα Κωνσταντινούπολης / Istanbul, όπου διαγωνίστηκε το 2004 ο Ρουβάς.
Δεύτερον:
Την εποχή της μεγάλης του δόξας, ο Βύζας του Κουβά ήταν γνωστός ως Ευρωβύζαντας, μια και παραλίγο να βγει στα ευρωπαϊκά κύπελλα (τελικά τερμάτισε 7ος το 1967-68). Ο διαγωνισμός στον οποίο έλαβε μέρος το 2004 ο Ρουβάς ήταν η Ευρωβύζιον.
Τρίτον:
Τόσο ο Κουβάς όσο και ο Ρουβάς στενοχώρησαν, σε κάποια στιγμή της καριέρας τους, τους Κύπριους. Ο Κουβάς το 1968, όταν έβαλε και τα πέντε γκολ της ομάδας του στο Βύζας - Ολυμπιακός Λευκωσίας 5-1, ο δε Ρουβάς το 1997, όταν τραγούδησε ανήμερα της ποντιακής γενοκτονίας (19 Μαϊου) στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας με τον Μπουράκ Κουτ.
Τέταρτον:
Ρουβάς και Κουβάς συναντιούνται και σ' ένα ακόμη σημείο: Όσοι στοιχημάτισαν υπέρ της νίκης του Ρουβά στον διαγωνισμό του 2004, βρέθηκαν... "στον κουβά". Ας όψεται η Ρουσλάνα.
Υστερόγραφον
Οι Τούρκοι δέχτηκαν να μη γίνει 29 Μαϊου ο διαγωνισμός. Κατάπιαν ακόμη και το ότι έγινε στις 15 Μαϊου (ημέρα, με το νέο ημερολόγιο, της άφιξης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη πριν 85 χρόνια). Ζητωκραύγασαν υπέρ του Σάκη. Έδωσαν και ψήφο στην Κύπρο. Όλα για χατίρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φρόντισαν πάντως να θυμίσουν στον κόσμο ότι τέτοιες μέρες (19 Μαϊου 1919) αποβιβάστηκε ο Κεμάλ στη Σαμψούντα. Ή μήπως δεν προσέξατε τον τουρκο-ποντιακό χορό στο διάλειμμα του διαγωνισμού;


2005
Εδώ είναι ο Παράδεισος, κι η Κόλαση (του Δάντη) εδώ

Η λάσπη (η) είχε τολμήσει!
Πίστεψε από την πρώτη στιγμή στον Μεγάλο Τραγουδοποιό και το απέδειξε έμπρακτα, ορίζοντας τον "Σύλλογο Πιστών Χρίστου Δάντη" ως χορηγό επικοινωνίας του μνημειώδους έργου "Κασωνικό Μανιφέστο" που φιλοξένησε στις ηλεκτρονικές της σελίδες.







Ήμασταν σίγουροι ότι αυτός ο καλλιτέχνης κάτι παραπάνω θα έχει να προσφέρει από τα Δακτυλικά Αποτυπώματα και το Αμάν Αμάν.
Είδαμε - μόνοι εμείς -το βαθύτερο νόημα πίσω από τη σχιζοφρενική φράση Κι Όταν Δε Θα Σ' Αγαπάω, Πιο Πολύ Θα Σ' Αγαπώ.
Γίναμε η μοναδική ελληνική ανεξάρτητη ιστοσελίδα που ασχολήθηκε με την Μεγάλη Αγαπημένη του ήρωά μας.












Σήμερα λοιπόν δικαιωνόμαστε. Ο XPICTOC ΔΑΝΤΗC επιστρέφει μετά δόξης και τιμής από το Κίεβο, την πόλη-κλειδί για τη διάδοση της πίστης εντός "πασών των Ρωσιών".
Μαζί του επιστρέφουν με το τίμιο ξύλο (από το οποίο είναι φτιαγμένη η λύρα του μεγάλου κρητικού λυράρη Βλαχάκη ή "Δάντη") οι ΙCΑΠΟCΤΟΛΟΙ Έλενα και Κωνσταντίνος.









ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

ΟΙ ΟΥ(Κ)ΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ

Η ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στο συναυλιακό μέγαρο του Κιέβου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τον διαγωνισμό της Eurovision.
Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα... Δικοί μας άνθρωποι (και) οι Ουκρανοί.








2006
Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΚΥΜΑΤΙΣΕ ΣΤΟ Ο.Α.Κ.Α.!
Εμείς οι Έλληνες έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε περήφανοι για τους Φινλανδούς Lordi που θριάμβευσαν στον διαγωνισμό Eurovision 2006. (Είναι κρίμα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να φωτογραφηθεί μαζί τους, προφασιζόμενος ότι ήταν στο καμαρίνι της Άννας Βίσση την ώρα της απονομής.)
Κι αυτό για τρεις λόγους:
Πρώτον
Τα 'τέρατα' ανέμισαν τη γαλανόλευκη (έστω τη δική τους γαλανόλευκη) ενώ η κυπριακής καταγωγής εκπρόσωπός μας το μόνο που κατάφερε να ανεμίσει ήταν τα μαλλιά της.
Δεύτερον
Με τη νίκη-έκπληξη απέναντι στο 'φαβορί' (που τελικά αποδείχτηκε Αστραχάν) οι Lordi μάς απάλλαξαν από την υποχρέωση να διοργανώσουμε ένα ακόμη δαπανηρό θέαμα.
Τρίτον
Οι Lordi κατάγονται από την πόλη Ροβανιέμι, γνωστή και σαν 'χωριό του Αη-Βασίλη'. Είναι λοιπόν ευκαιρία, κάνοντας την υπέρβασή μας, να ξεχάσουμε την Καισάρεια της σημερινής Τουρκίας (που ποιος ξέρει πότε θα αξιωθεί να γίνει τμήμα της Ε.Ε.) και να στραφούμε στον Αρκτικό Κύκλο: η Φινλανδία είναι ήδη μέλος της Ένωσης, ανήκει στην ίδια ζώνη ώρας και, ας μην ξεχνάμε, έχει το μεγαλύτερο (μετά την Ελλάδα και την Κύπρο) ποσοστό Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ε.Ε. Σκεφτείτε το: Μετά από όλα αυτά, εξακολουθεί να σας φαίνεται ξενόφερτος ο Φινλανδός Santa;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου